Παιδί στην μοτοσυκλέτα

<<

yns

Άβαταρ μέλους

Όνομα:
Γιάννης

Μοτοσυκλέτα:
BMW - F800GS
Suzuki - DR250R

Τοποθεσία: Ηράκλειο

Δημοσιεύσεις: 2408

Εγγραφή:
23/04/11, 00:40

Δημοσίευση 18/11/12, 03:01

#1

Παιδί στην μοτοσυκλέτα

Εικόνα


Συχνά βλέπουμε παιδιά να μετακινούνται επιβαίνοντας πάνω σε μοτοσυκλέτες και scooter.Τι λέει ο νόμος, αλλά και ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς;

Η μοτοσυκλέτα είναι ένα όχημα ευάλωτο στους εξωτερικούς παράγοντες και όχι επικίνδυνη όπως συχνά αναφέρεται. Με αυτή την έννοια αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιβαίνοντες είναι εκτεθειμένοι σαφώς περισσότερο απ' ότι είναι σε ένα αυτοκίνητο.

Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί δύο ειδών παρανοήσεις. Από τη μία η ψευδαίσθηση ασφάλειας του αυτοκινήτου, γιατί περί ψευδαισθήσεως πρόκειται, κάνει τα παιδιά να μεταφέρονται στο αυτοκίνητο «ελεύθερα», χωρίς να είναι δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας. Μία σύγκρουση με 40 χλμ/ώρα μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα παιδί που δεν είναι στο ειδικό κάθισμα ή δεν φορά ζώνη ασφαλείας.

Από την άλλη η μετακίνηση παιδιών με μοτοσυκλέτα προκαλεί τρόμο και διάθεση για αφοριστική αντιμετώπιση του οδηγού.

Σε κάθε περίπτωση αν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, τα πράγματα είναι καλύτερα. Ο ΚΟΚ δεν αναφέρει και πολλά σχετικά με το θέμα, πέρα από το άρθρο 33 όπου ορίζει ότι «απαγορεύεται η μεταφορά ανηλίκων έως πέντε(5) ετών με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους».

Υπάρχει τέτοιο εγκεκριμένο σύστημα (TUF), όχι διαδεδομένο όμως και στην Ελλάδα.Επομένως εδώ η ουσιαστική ασφάλεια των επιβατών επαφίεται στην απλή λογική και την ευαισθησία του γονέα. Σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας φέρει ο οδηγός του οχήματος.

Παιδί και μοτοσυκλέτα

Δεν αποτελεί απαγορευτικό συνδυασμό, αρκεί να τηρούνται κάποιοι κανόνες:

Κράνος σε σωστό μέγεθος και δεμένο. Υπάρχουν παιδικά κράνη στο εμπόριο που εφαρμόζουν σωστά σε παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες. Έχουν μικρότερο βάρος ώστε να μην επιβαρύνουν τον αυχένα του παιδιού και εφόσον το λουρί είναι δεμένο σωστά προσφέρουν επαρκή προστασία. Ένα κράνος μεγαλύτερο (άρα λάθος) είναι βαρύ και σε μία πτώση θα φύγει από το κεφάλι.

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός επίσης πρέπει να υπάρχει: Μπότες, μπουφάν με προστατευτικά,γάντια, επιγονατίδες.

Πρέπει να προηγηθεί εκτενής συζήτηση με το παιδί για τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ως συνεπιβάτης. Για κανένα λόγο το παιδί δεν πρέπει να τοποθετείται μπροστά από τον οδηγό. Η θέση του συνεπιβάτη είναι πάντα πίσω από τον οδηγό.

Τα πόδια του πρέπει πάντα να πατάνε σταθερά στα μαρσπιέ και όχι να αιωρούνται στον αέρα. Εάν δεν φτάνουν τα πόδια στα μαρσπιέ, σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη η ώρα να πάρει τη θέση του ως συνεπιβάτης. Εναλλακτικά, υπάρχουν ειδικά καθίσματα με δικά τους στηρίγματα για καλύτερη συγκράτηση, για μικρότερες ηλικίες, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Σε καμία περίπτωση ο συνεπιβάτης δεν πρέπει να έχει σταθερή συγκράτηση (τύπου ζώνης ασφαλείας) σε μοτοσυκλέτα. Σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ επικίνδυνο αν μείνει σταθερά δεμένο με τη μοτοσυκλέτα.

Απαγορεύονται κάθε είδους μετατοπίσεις πάνω στη σέλα και ο συνεπιβάτης πρέπει να κρατά διαρκώς τον οδηγό από το σώμα του. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικές εξαρτήσεις όπως διακρίνονται στη φωτογραφία, με λαβές για το μικρό συνεπιβάτη. Εναλλακτικά μπορεί να κρατά τον οδηγό από κάποιο σταθερό στοιχείο, πχ ζώνη,τσέπες κλπ.

Θα πρέπει να οριστεί ένα σινιάλο μεταξύ παιδιού και οδηγού, πχ. ένα συγκεκριμένο σκούντημα στο πόδι του οδηγού, αν το παιδί θέλει να επικοινωνήσει με τον οδηγό.

Οι οδηγίες για τον ίδιο τον οδηγό είναι πιο απλές και συνοψίζονται σε μία: Η ευθύνη του οδηγού όταν μεταφέρει παιδί είναι ακόμη μεγαλύτερη απ' ότι αν μετέφερε ενήλικα συνεπιβάτη.

Οι ταχύτητες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 40-50 χλμ/ώρα και η συμπεριφορά του οδηγού στο δρόμο είναι αυτή ακριβώς που θα κοπιάρει το παιδί όταν έρθει η ώρα να οδηγήσει και εκείνο…

Για τους υπόλοιπους, που βρίσκουν ανατριχιαστική την εικόνα ενός παιδιού πάνω στη μοτοσυκλέτα της μαμάς, σκεφτείτε πόσο τρυφερή δείχνει η εικόνα ενός παιδιού πάνω στο ποδήλατο με τη μαμά. Ο κίνδυνοι όμως στο ποδήλατο είναι πολλαπλάσιοι από κάθε άποψη.

Οπότε αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, είναι προτιμότερο η μετακίνηση του παιδιού να γίνεται με μοτοσυκλέτα με το σωστό τρόπο, παρά με ποδήλατο…

από το: esyprota.gr/odikh-afaleia/paidia-odikh-asfaleia
Today is Life, Tomorrow Never Comes
<<

Markas

Άβαταρ μέλους

Όνομα:
Νίκος

Μοτοσυκλέτα:
BMW F800GS
Yamaha WR250R

Τοποθεσία: Ηράκλειο

Δημοσιεύσεις: 1693

Εγγραφή:
03/05/11, 19:58

Δημοσίευση 18/11/12, 08:30

#2

Παιδί στην μοτοσυκλέτα

Δηλαδή για 5+ δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος περιορισμός πέρα από τη λογική του γονέα στο πως θα είναι περισσότερο ασφαλής η μεταφορά.
Εκεί που τελειώνει η άσφαλτος αρχίζει η περιπέτεια. Προσοχή, το χώμα είναι κολλητικό και δε φεύγει με το πλύσιμο! :beer: .
<<

Μινώταυρος

Άβαταρ μέλους

Όνομα:
Δημήτρης

Μοτοσυκλέτα:
BMW F800GS

Τοποθεσία: Ηράκλειο

Δημοσιεύσεις: 2

Εγγραφή:
15/01/14, 19:13

Δημοσίευση 16/01/14, 18:02

#3

Παιδί στην μοτοσυκλέτα

Καλησπέρα!

Πολύ ενδιαφέρον θέμα το οποίο με αφορά και δεν σας κρύβω ότι έχω τρελαθεί με όλα τα καθίσματα που πουλάνε για αυτοκίνητα, ενώ για δίκυκλα τίποτα! Και όχι μόνο αυτό αλλά σε κοιτάζουν και περίεργα όταν τους πεις ότι εγώ είμαι δικυκλιστής και θέλω το παιδί μου να το μεταφέρω με το όχημα μου και όχι με αυτοκίνητο. Με αφορμή λοιπόν το κείμενο σου θα ήθελα αν μπορείς να με ενημερώσεις αναφορικά με 2 ερωτήσεις μου:
1) Το κάθισμα που έχεις παραθέσει πριν το κείμενο είναι προϊόν κάποιας συγκεκριμένης εταιρείας, έχει κάποιο κωδικό και υπάρχει κάποιος προμηθευτής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό? Και
2) Το βίντεο που αναφέρεται μέσα στο κείμενο που βρίσκεται?
Ευχαριστώ προκαταβολικά!
:fool:
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Επιστροφή στο Οδική συμπεριφορά και τεχνικές οδήγησης

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δημ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software. Παραμετροποίηση για τον ΣΥ.ΜΟ.ΣΚΑ: Γιάννης Παρασύρης.
Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com